Darthuizerweg


Waar de Hoogstraat uitkomt op de Rijksstraatweg, begint de Darthuizerweg. In het begin loopt de weg in een lange flauwe bocht naar het zuidoosten. Na de kruising met de Zandweg volgt er een scherpe knik en uiteindelijk komt de weg uit op het punt waar de Broekhuizerlaan overgaat in de Langbroekerweg.

A1009_0001
De Darthuizerweg tussen de Broekhuizerlaan en de Kapel. Dhr. Combee, van de Kleine Bazar, staat weer prominent op de foto!

Darthuizerweg 3 is één van de oudste gebouwen binnen de gemeente. Het staat bekend als de Kapel. Deze naam is te danken aan het gegeven dat de kapel van Darthuizen zich hier vlakbij bevond. Deze kapel stond schuin tegenover het huis, aan de overzijde van de weg. Vermoedelijk werd het huis in de 16e eeuw gesticht. In het verleden heeft het diverse bestemmingen gekend, waaronder die van herberg, bakkerij en rechthuis. De functie van rechthuis is echter de belangrijkste van alle geweest en als zodanig geniet dit pand dan ook bekendheid. Er zouden een raadkamer en een secretarie in gevestigd zijn geweest 3).

A2033_0001
de Kapel. Darthuizerweg 3


A2033_0002
de Kapel. Darthuizerweg 3


A2049_0001
Schaapskooi bij de Westhoeve. Darthuizerweg 12


A2092_0001
villa Darthuizen. Darhuizerweg 4